הדברת מזיקים ואיכות הסביבה
מן המאפיינים את החברה המערבית המודרנית הם דאגה ועניין הולכים וגוברים בהשפעה של אורח החיים הנהנתני המקובל בימנו על איכות הסביבה.
מן הנושאים הראשונים שהחלו מדברים בהם, עוד בשנות החמישים, היה נושא רעילותם של חומרי הדברה, הסכנה שהם טומנים בחובם לצרכני תוצרת חקלאית שטופלה בחומרים שכאלה וכן ההשפעה השלילית שלהם על איכות הסביבה.
מאז המשיכו עמותות וארגונים שונים ברחבי העולם להשפיע על דעת הקהל וליזום צעדים מעשיים להפחתת פגיעתם הרעה של חומרי ההדברה. איין ספק כי הושגו הישגים משמעותיים בתחום אך טעות היא לחשוב שהמצב כיום משביע רצון.
המודעות לנזקי חומרי הדברה בדעת הקהל כיום
בדעת הקהל כיום נראה שנושא פגיעתם הרעה של חומרי הדברה נדחק הצידה על ידי חששות "חובקי עולם" יותר כגון החשש מפני ההתחממות הגלובלית, המחקרים המצביעים על כי השימוש המואץ בדלקים, הגורם פליטה גדולה של "גזי החממה" ובעיקר חד תחמוצת הפחמן, כגורם לה.
הפעילות שממשיכים ליזום הארגונים והעמותות הפועלות בתחום, שאינה מאפשרים לנושא לרדת מסדר היום הציבורי, חשובה לאין שיעור.
כאשר אנו שומעים כיום על נזקי חומרי הדברה קורה הדבר בדרך כלל בהקשר של חלקם במסגרת כלל גורמים המביאים לזיהום מי התהום ומי הנחלים. זיהום המים הוא אכן אחת הבעיות הכרוכות בשימוש בחומרי הדברה אך זו אינה הבעיה היחידה או אפילו העיקרית.
למשל, מבלי שאנו מודעים לגמרי לכך, חומרי הדברה רעילים לאדם אשר עדיין בשימוש בחקלאות ממשיכים להגיע אלינו הצרכנים במוצרים שאנו קונים. אמנם תקנים שונים של משרדי ממשלה (כגון משרד הבריאות ומשרד החקלאות) אמורים להגביל את רמת החשיפה שלנו אל חומרים כאלה אך רמת החשיפה ה"חוקית" כיום רחוקה מלהיות מניחת דעת, במקרים רבים רמות החשיפה בפועל חורגות מן המותר ואיין פיקוח מספיק כדי שנוכל לסמוך אפילו עליהן.
כפי שנתאר בהמשך לחומרי הדברה השפעה, הן מיידית והן מצטברת, על מרכיבים באיכות הסביבה ואנו נחשפים בגינם לסכנות שאיין להמעיט בערכן. כאמור, המודעות לנושא, בלעדי פעילותן של עמותות בתחום, הייתה נמוכה מאוד.
לא מדובר רק בפעילות שמטרתה חשיפה תקשורתית, אלא גם בייזום ומימון המחקרים בתחום, שאם אינם ממומנים על ידי העמותות והארגונים השונים, אז לרוב הם נערכים בעקבות לחצים שמופעלים על ידם.
כיצד אנו נחשפים לחומרי הדברה
חומרי הדברה משמשים להשמדה ו/או הרחקה של כל בעל חי הגורם לנזק. הדברה מבוצעת לשם הגנה על גידולים חקלאיים ועל מנת למנוע המצאות מזיקים שונים (בעיקר חרקים אך גם מכרסמים, יונים, עטלפים ועוד) בסביבת מגורינו.
ההדברה במגזר הפרטי והעסקי מבוצעת הן באופן פרטי (אפילו ריסוס נגד ג'וקים/נמלים באמצעות ממיכל שרכשנו בסופר מהווה הפצת חומר הדברה).
ארגונים רבים (בהם ארגוני בריאות ולא רק איכות הסביבה) פועלים לחיזוק המודעות בכל הנוגע לנזקים הפוטנציאליים של החשיפה לחומרי הדברה רעילים. חומרים אלו, מצויים על פני התוצרת החקלאית שאנו צורכים.
אם שיטת ההדברה הייתה שימוש בריסוס, שטיפת המזון תאפשר להסיר חלקית את החומרים הרעילים. אולם, שום שטיפה לא תעזור במידה וההדברה נעשתה בשיטת טפטוף חומר ההדברה אל תוך מי ההשקיה, שכן החומרים הרעילים מוחדרים כך לתוך הפרי או הירק.
המאבק לצמצום השימוש הבלתי מבוקר בחומרי הדברה מסוכנים
בסופו של דבר, הכל מתנקז לשאלות כלכליות ואין ספק כי שימוש בשיטות הדברה מיושנות עשוי להיות זול יותר (אם מתעלמים מהמחיר הסביבתי והפגיעה המתמשכת בבריאותו של הצרכן).
הנזק העצום שנגרם, לא חמק גם מעיני הרשויות, אלא שהחקיקה והתקנות הקיימות הן חלקיות, חסרות ואכיפתן לקויה.
חלק מפעילותן של עמותות בתחום איכות הסביבה, נוגעת גם לייזום וקידום חקיקה והפעלת לחץ על גורמי שלטון שאינם מייחסים לנושא את החשיבות הראויה לו.
כל זאת, במטרה להביא לשימוש בפתרונות הדברה ידידותיים לסביבה, כמו הדברה ביולוגית או הדברה אלקטרונית.