המונח הפרעות קשב וריכוז, בלועזית - Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD,
מתייחס לקשת רחבה של הפרעות קשב והתנהגויות אימפולסיביות או היפראקטיביות, בהן לוקים ילדים, מתבגרים ומבוגרים כאחד.
לצורך הגדרה כבעל הפרעת קשב וריכוז, על האדם המאובחן לענות על חלק מהסימפטומים והתנאים, אשר מאפיינים את ההפרעה לסוגיה השונים, לאורך תקופה של כחצי שנה ובאופן, אשר אינו תואם את רמת ההתפתחות המצופה בהתאם לגיל הכרונולוגי.
התסמינים אשר מופיעים בהפרעות קשב וריכוז אינם עולים כדי הפרעות פסיכוטיות או נוירוטיות והם מתאימים יותר לתפקודו של אדם רגיל. הסימפטומים הינם אינדיבידואליים, משתנים מאדם אחד למשנהו וכן לאורך השנים.
הפרעת קשב וריכוז נחשבת לתופעה כרונית ולכן יש להכיר בה כחלק מאורח החיים, להתמודד עמה ולטפל בה. ההערכה היא, שאצל כשליש מהמאובחנים תחלוף ההפרעה בגיל ההתבגרות תוך היוותרות תסמיני חוסר קשב גם בשלבים מאוחרים יותר.
הפרעות קשב וריכוז מקשות על התפקוד היומיומי ומצריכות טיפול והתייחסות מיוחדת, בין בדרך של נטילת תרופות דוגמת רטלין או קונצרטה ובין באמצעות טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי, תוכניות אימון אישי ומתן הכוונה מיוחדת להורים לילדים, אשר מתמודדים עם ההפרעה.
בארץ פועלים כיום מגוון עמותות וארגוני סיוע בתחום התמיכה באוכלוסית בעלי הפרעות קשב וריכוז ובני משפחותיהם.
גופים אלה שמו להם למטרה לשפר את איכות החיים של ילדים, מתבגרים ומבוגרים, הסובלים מההפרעה לסוגיה השונים, תוך העלאת המודעות הציבורית לנושא ופיתוח מגוון דרכי אבחון וטיפול, רפואיות ודידקטיות.
יעדי עשייה של ארגוני הסיוע והעמותות הפועלים בתחום
- התווית מדיניות כוללת בתחום האבחון והטיפול בהפרעות קשב וריכוז בישראל
- הגברת מודעות הציבור לנושא ויצירת דעת קהל תומכת, באמצעות פרסומים וחשיפה תקשורתית
- חיזוק ההכרה בהפרעה בקרב הורים לילדים, אשר אובחנו כסובלים ממנה ובקרב אנשי רפואה וחינוך, הנמנים על הסגל הטיפולי והקניית כלים מעשיים להתמודדות עמה
- פעילות מול מקבלי ההחלטות - קידום חקיקה המיטיבה עם בעלי הפרעות קשב וריכוז
- גיוס אנשי מקצוע ומומחים לצורך גיבוש והפצת ידע בנושא
- יזום כנסים, ימי עיון מקצועיים והדרכות לקהלים שונים על ידי מומחים מתחומי הרפואה והחינוך
- מתן תמיכה, ייעוץ והכשרה לחונכים, מלווים ומדריכים
- גיבוש קבוצות להנחיית הורים, המוכרים כגורם משמעותי ומסייע בהצלחת הטיפול
- מתן הכוונה והקניית כלים מעשיים לתמודדות עם האתגרים, הכרוכים בגידול וטיפול בילד בעל הפרעות קשב וריכוז
- הפצת מידע מעודכן בתחום במסגרת עלונים מקצועיים ואתרי האינטרנט שמתפעלות העמותות, הכוללים פורומים להתייעצות עם מומחים, מענה על שאלות ושיח הורים עמיתים
- פיתוח כלים לאבחון ההפרעה אצל מבוגרים, משימה הנחשבת קשה יותר ביחס לאבחון בני הדור הצעיר
- התווית מדיניות קבלה מקלה למוסדות להשכלה גבוהה בארץ, תוך התחשבות בצורכי בעלי הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה
- פיתוח מרכזי תמיכה באוניברסיטאות והמכללות עבור סטודנטים הסובלים מההפרעה, בכדי לסייע להצלחתם במסלול הלימודים האקדמי
גופים מהמגזר השלישי הפועלים בארץ בתחום הפרעות קשב וריכוז
קווים ומחשבות - עמותה הפועלת לקידום המודעות להפרעת קשב וריכוז בישראל.
פעילות העמותה מתמקדת בשני היבטים - הרפואי: איסוף והפצה של הידע הקליני והמחקרי המעודכן בתחום אבחון וטיפול בהפרעה; החינוכי - גיבוש וקידום תוכניות טיפול חינוכיות עבור אוכלוסיות הילדים והבוגרים, אשר מתמודדים עם ההפרעה לסוגיה השונים.
העמותה מתפעלת אתר אינטרנט, אשר מציג מידע מקיף בנושא עבור קהל היעד הרלוונטי וכן אינפורמציה מקצועית מעודכנת, המיועדת לסגל הרפואי והטיפולי בתחום.
ביחד - עמותה המטפלת באנשים, אשר אובחנו כבעלי הפרעות קשב וריכוז בקשת רחבה של גילאים.
העמותה הוקמה ופועלת על ידי הורים לילדים, מתבגרים ומבוגרים, המתמודדים עם התופעה במטרה להקל על השתלבותם בחברה ובקהילה ולסייע להם למצות את כישוריהם ולהוציאם מן הכוח אל הפועל.
פרט להורים מסייעים גם אנשי מקצוע מתנדבים לפועלה של העמותה, אשר מקיימת קבוצות תמיכה להורים, מפיקה עלון מקצועי מעת לעת ומתפעלת אתר אינטרנט עשיר ומעודכן.
ניצן - האגודה הותיקה בתחום, אשר נוסדה בשנת 1964 ופועלת מכוח יוזמתם של הורים ומתנדבים, הוקמה במקור למטרת אבחון וטיפול בבעלי לקויות למידה, קשיי הסתגלות ותפקוד מגיל ינקות ועד בגרות, לצורך מימוש יכולותיהם האישיות וקידום שילובם בחברה ובמעגל התעסוקה.
עם התפתחות המחקר והקלסיפיקציה בתחום לאורך השנים, מטפלת כיום האגודה בשלוחותיה הרבות ברחבי הארץ גם בסוגים שונים של הפרעות קשב וריכוז, באמצעות אבחון משולב, המתבסס על ראיון היכרות, בדיקת קשב ממוחשבת והערכה פסיכיאטרית על ידי איש מקצוע.
לאחר קבלת תמונה כללית לגבי הנבדק מותאם לו טיפול פרטני ומגובשת עבורו תוכנית ליווי והתפתחות אישית.
מקום מיוחד - מאגר מידע אינטרנטי, המיועד להורים ומשפחות של ילדים בעלי צרכים מיוחדים באופן כללי, המתייחס בפרט גם להיבט של הפרעות קשב וריכוז. האתר הינו תוצר של שיתוף פעולה בין המרכז לטכנולוגיה חינוכית - מטח, הפועל כמלכ"ר, לבין מרכז מידע, ייעוץ והכוונה להורים - קשר, שהינו עמותה עצמאית ללא כוונת רווח, אשר חרתה על דגלה קידום ושילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים בקהילה תוך מתן תמיכה וליווי להורים.
האתר מציג מידע מקיף ונרחב אודות הזכויות והשירותים, הניתנים לילדים בעלי צרכים מיוחדים ובכללם ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, לוח ארועים ופעילויות, פורום הורים, הודעות על כנסים וימי עיון ומאגר מידע מקצועי עדכני בתחומי חינוך, רווחה, פנאי, בריאות, זכויות וחוקים.
עמותת לשם - עמותה לקידום ההשכלה הגבוהה של סטודנטים עם ליקויי למידה - שמה לה למטרה לקדם ולהוביל שוויון הזדמנויות בתחום האקדמי עבור אוכלוסיה זו, עליה נמנים גם סטודנטים בעלי הפרעות קשב וריכוז.
העמותה פועלת בדרך של הגברת המודעות לנושא בקרב הציבור בכלל ומקבלי ההחלטות בפרט, קידום חקיקה ייעודית והשגת הקלות עבור סטודנטים בעלי לקויות למידה מטעם המועצה להשכלה גבוהה, האוניברסיטאות והמכללות בארץ, לצד הכשרת מדריכים, חונכים ומלווים.
מכינת ניצני מהות - מסייעת אף היא לבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב, המבקשים להשתלב במסגרת של לימודים אקדמיים באחד מהמוסדות להשכלה גבוהה בארץ. סיום המכינה מהווה קריטריון קבלה למגוון אוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ, במסגרת הליך של ועדת חריגים. המכינה פועלת במכללה לחינוך, לטכנולוגיה ולאמנויות של סמינר הקיבוצים בשיתוף פעולה עם אגודת ניצן.
יש לך שאלות על הפרעות קשב וריכוז? פנו אלינו!