תרומת מח עצם Donation of bone marrow יכולה להציל חיים של מאות ואף אלפי ילדים ומבוגרים אשר חולים במחלות כרוניות קשות העלולות להידרדר ולהוביל למוות.
מהו מח עצם?
מח העצם הינו רקמת ספוגית אשר נמצאת בילדותנו בכל עצמות הגוף ובבגרות היא מרוכזת בעיקר בעצמות עמוד השדרה ובעצמות אגן הירכיים.
במח העצם מצויים תאים ראשונים-תאי אב (stem cell) אשר עדיין לא עברו התמיינות תאית ראשונית ולכן ביכולתם להפוך להיות תאים מסוגים שונים (תאי דם אדומים, תאי דם לבנים, טסיות).
כיצד מח עצם עוזר לריפוי מחלות?
השתלת מח עצם יכולה לעזור לאנשים אשר חולים במחלת הסרטן לסוגייה (לוקמיה, סרטן הלימפה ועוד), מחלות גנטיות, מחלות חיסוניות, הפרעות מח עצם עקב טיפולים כימותרפיים, מחלות מח עצם מולדות או נרכשות וכדומה.
לאנשים החולים במחלות אלו, יש מח עצם פגום או לא מתפקד כראוי והם צריכים השתלת של מח עצם חדש, על מנת שמערכת הדם וייצור התאים יחזור לתפקד בצורה נורמאלית ויחליף את התאים הכושלים והאבנורמליים בגופם אשר נפגעו עקב המחלות השונות.
כיצד מתבצעת תרומת מח עצם?
מח עצם יכול להיתרם על ידי קרוב משפחה (לדוגמא אח או אחות) 40% או על ידי תורם חיצוני 60% בעל התאמה מבחינת סיווג רקמות, חלבוני HLA, סמנים גנטיים, אימיונילוגים וכדומה.
בישראל בפרט ובעולם כולו בכלל, קיימים בנקים מיוחדים לצורך שימור דם טבורי הנאסף לאחר הלידה מחבל הטבור והשלייה.
דם זה משמש כתרומת מח עצם למטופל הנזקק. כמו כן, תרומת מח עצם יכולה להיעשות על ידי איסוף מח עצם מהתורם, על ידי איסוף ישיר באמצעות שאיבת מח העצם על ידי מחט מיוחדת או על ידי איסוף עקיף, בהליך שאורך חמישה ימים, אשר במהלכו מקבל התורם זריקות של חומר GCSF אשר גורם לעלייה במספר תאי האב (stem cell) ולאחר מכן, באמצעות אינפוזיה ומכשיר מיוחד (צנטריפוגה) נאספים תאי האב.
תאי האב מתחדשים באופן טבעי כול הזמן ולכן לתורם אין מה לחשוש. השתלת מח העצם יכולה להיעשות גם מהמטופל עצמו, השתלה אלוגנית, אך רק במקרים שמחלתו לא פגעה במח העצם.
תרומת מח העצם מתבצעת בהסכמה מלאה של התורם והמטופל, ומבוצעת בבתי חולים ברחבי הארץ בחדרי ניתוח על ידי רופא מומחה ומרדים.
כיום ומזה שנים לא מעטות הליך תרומת מח עצם נפוץ ברחבי העולם כהליך מציל חיים!
ברוב המקרים, חייב שתהיה התאמה גנטית בין התורם ומטופל, מה שגם מגביר את סיכויי ההחלמה (עד 50% סיכויי הצלחת ההשתלה), אך אם לא קיימת התאמה בין המטופל לבני משפחתו, ניתן לקבל תרומה חיצונית, אך רק אם יש התאמה אפילו חלקית של סיווג הרקמות.
הצטרפות למאגר תורמי מח עצם, אינה כרוכה בתשלום, והינה פשוטה ויכולה להציל חיים של אלפי אנשים ברחבי הארץ והעולם. ההצטרפות למאגר היא מגיל 18.