בישראל פועלות כיום עמותות רבות שעיקר פעילותן מתמקדת בחלוקת מזון לנצרכים חינם אין כסף. פעילות הומניטארית זו מצילה אנשים רבים שהחיים לא העניקו להם הזדמנויות ראויות עד שהגיעו לחרפת רעב, אולם גם בעבודתן הנפלאה של העמותות יש מקום לשינוי שיביא לשיפור מהותי בדרכי העזרה לנצרכים וכיום הדבר עולה על פסים מעשיים.
אופן הפעילות של העמותות כיום נשען על הציבור, אשר מביא את ההון להפעלת המערכת. לאחר גיוס הכספים בארץ ובחו"ל רוכשים הארגונים מלאי של מוצרי צריכה הכוללים בעיקר מזון ובעזרת מתנדבים ומתנדבים למחצה הכל מחולק לנזקקים.
סיוע לנזקקים מתבצע באמצעות מתן סלי מזון המונחים ליד הדלת או בצורה של בית תמחוי, אליו מגיעים הרעבים להשביע את נפשם במזון המוכן במקום.
השינוי - מיסוד ההתנדבות
לאחרונה יצא משרד הרווחה ביוזמה חדשה - הקמת מערכת ממשלתית שתספק מזון לנזקקים במקום מאות העמותות הקיימות ותנוהל על ידי עמותות נבחרות.
עלות המיזם מוערכת בכ-45 מיליון שקלים, אשר יגיעו לפי התכנית משני מקורות - ממשלה וארגוני צדקה. הממשלה תעניק מימון של כ-22.5 מיליון ₪ (חצי מהסכום הכולל) ושאר הכסף יוזרם מהעמותות שייבחרו לעמוד בראש הפרויקט.
היתרונות בפרויקט המדובר הינם רבים:
- ניהול ממוסד יביא תוצאות טובות יותר מבחינת חלוקת המזון בשטח.
- גיבוי ממשלתי יכפיל את הסכום שנועד לחלוקה.
- פיקוח מטעם הממשלה יסייע במניעת זליגת הון המיועד לצדקה החוצה.
- גיבוש העמותות תחת קורת גג אחת ימנע כפילויות ופעילות מיותרת.
- ארגון הפעילות בצורה חוקית ימנע הפסקות בעיתות משבר.
- ממשלת ישראל ידועה בכוחה לגייס תרומות משמעותיות יותר מחו"ל.
-
מסד הנתונים הממשלתי עשיר לאין ערוך ממה שעמותה יכולה להגיע אליו, הדבר יסייע לעזור באופן מדוייק יותר למי שצריך, בהתאם למידת הצורך.
מי יעמוד בראש המערכת
הגופים הפילנתרופיים שייבחרו על מנת לנהל את מערך חלוקת המזון הממשלתי יצטרכו לעמוד בכמה קריטריונים שישקפו את יכולתם.
הפרמטרים העיקריים כוללים התחייבות להעמיד לטובת הפרויקט לפחות 10 מיליון ₪, ניסיון בן שנתיים ומעלה בתחום חלוקת המזון וכן היקף פעילות מוכח של פריסה ארצית ויכולת אספקה למינימום של 30 גופים, רשויות מקומיות או ארגונים.
ראוי לציין כי הגורם ליוזמת משרד הרווחה היה עתירה שהוגשה לבג"ץ מטעם עמותת לתת בעניין אחריות המדינה לביטחון תזונתי מינימלי לכל אזרחיה.
המיזם קורם עור וגידים
ארגון הג'וינט ישראל מונה כאחראי על הקמת הפרויקט, הפעלתו וקריאה לעמותות הצדקה להשתתף בו.
כבר עתה נודע כי הקרן לידידות, בראשות הרב יחיאל אקשטיין, הכריזה על תרומה של כ-15 מיליון ₪ למשך שלוש השנים הבאות ובכך נקבע כי ארגון זה ישתתף בניהול המערכת הממשלתית.
יריית הפתיחה המרשימה גרמה להתעוררות והפניית תשומת הלב של עמותות וארגונים חשובים נוספים לגבש הצעות אשר תאפשרנה שותפות בפרויקט גדול זה.