כיום ברור כי המינוח "נכה" אינו מדוייק כאשר מדובר על אנשים עם מוגבלויות שכן בעלי מוגבלויות רבים מתמודדים עם המוגבלות ויכולים לתפקד באופן נורמאלי ולא כפי שהמילה "נכה" רומזת. בכל זאת עדיין נעשה שימוש נפוץ בכינוי "נכה" בהקשר לאנשים עם מוגבלויות פיזיות, מנטאליות או נפשיות, למשל "חניית נכים".
מספר האנשים הנחשבים בעלי מוגבלויות (או "נכים") בישראל נמצא בעליה. בשנת 2005 חיו בישראל כ400,000 אזרחים בעלי מוגבלות חמורה. בשנת 2002 היוו הנכים בארץ 23% מכלל האוכלוסייה, בשנת 2005 עלה חלקם לכדי 25%.
מדוחות ומחקרים שונים עולה תמונה קשה המתארת התדרדרות במצבם הכלכלי של נכים. בשנת 2005 היה השכר הממוצע של בעלי מוגבלויות רק 70% מן השכר הממוצע במשק. נכים רבים נתקלים בקשיים למצוא מעסיקים אשר אינם נרתעים מהעסקת בעלי מוגבלויות, כ 80% מן המעסיקים בארץ אינם מעסיקים נכים, כ 20% מקרב המעסיקים אינם מעוניינים כלל להעסיק נכים. כתוצאה מכך אחוז הבלתי מועסקים מקרב אוכלוסיית הנכים גבוה פי כמה מן האבטלה בכלל האוכלוסייה.
הנתונים הנ"ל הופכים חמורים יותר ככל שמדובר בנכים בעלי מוגבלויות קשות יותר. ההערכה היא כי עשרות אלפי נכים בעלי מוגבלויות קשות אינם מועסקים ואף אינם מקבלים כלל קצבה מן הביטוח הלאומי.
לאור המצב הקשה המתואר לעיל פועלים בישראל ארגונים שונים אשר שאיפתם היא להקל על מצוקתם של נכים. העיסוק בקידום ענייניהם של הנכים מהווה חלק מפעילותן של עמותות כגון "יד שרה", "פתחון לב" ועוד. בשנת 2008 הוקמה עמותת יד לנכה אשר הינה ארגון העוסק באופן בלעדי בסיוע לנכים.
מטרותיה של עמותת יד לנכה
עמותת יד לנכה מכירה בעובדה כי רבבות מבין אוכלוסיית הנכים בארץ הינם גברים ונשים ששאיפותיהם זהות במהותן לאלה של כלל האוכלוסייה, דהינו להתפרנס ולחיות בכבוד, להתקדם בחיים ולהגיע הכי רחוק שניתן וכו'.
כמו כן ערים היו מקימי העמותה לעובדה כי בדרכם של הנכים נערמים קשיים ומכשולים. עמותת יד לנכה שמה לעצמה למטרה לפעול על מנת לסייע לנכים להתגבר על המכשולים הנ"ל, למצוא את דרכם המקצועית, למצוא תעסוקה ופרנסה מכובדת בהתאם ליכולותיהם ושאיפותיהם האינדיבידואליות.
המתנדבים בעמותת "יד לנכה" מודעים לכך כי רבים מן הנכים הם אנשים חזקים אשר למדו להתמודד עם מוגבלותם ומהם אף כאלה אשר עמדו בהצלחה במסלולי הכשרה מקצועית שונים. נכים אלה נכונים לחשל את רוחם ולהתמודד עם הקשיים שהחיים טומנים להם, עמותת "יד לנכה" מעוניינת להקנות לאוכלוסיה זו יד מסייעת כך שלא יאלצו להתמודד עם הקשיים לבדם.
עמותת "יד לנכה" הגדירה לעצמה את מטרת העל שלה בניסוח פשוט "לסייע לנכים בכל תחום שיידרש".
פעילות עמותת יד לנכה
מטרת העל של סיוע לנכים בכל תחום שיידרש מתורגמת לפעילות בשטח במספר תחומים. מבין תחומים אלה נמנים : סיוע בהשגת אביזרים רפואיים, הספקת מזון, עזרה כלכלית, סיוע במציאת עבודה מתאימה, סיוע בביגוד והנעלה, פעילות מול רשויות מקומיות ורשויות המדינה לקידום זכויות הנכים, שיפור תנאי החיים של נכים ובמיוחד של נכים במצוקה, הקמת קבוצות תמיכה, הפעלת נכים בפעילות סיוע לנכים אחרים (כולל כעבודה ששכר בצידה).
עמותת "יד לנכה" מפעילה קו פתוח שם יכולים נכים למצוא אוזן קשבת וכן לקבל הנחיה וייעוץ באשר לדרכים אפשריות להתמודד עם קשייהם.
פרוייקט נכים למען נכים
עמותת יד לנכה פועלת ליצירת מסגרת תעסוקתית בה יוכלו נכים לעמול על מנת לשפר את מצבם של נכים אחרים. ההנחה היא כי נכים יהיו המתאימים ביותר לעסוק בעבודה שתוחלתה שיפור מצבם של נכים אחרים. בדרך זו מושגות שתי מטרות במקביל, העסקתם של נכים בעבודה מספקת ומתאימה להם וכן ביצוע צעדים ממשיים המכוונים לסייע לנכים מסויימים או לאוכלוסיית בעלי המוגבלויות באופן כללי.
כך למשל נתבקש נכה המרותק לכסא גלגלים לערוך שיחות טלפון לשם גיוס תרומות לשם מימון פרוטזה לנער שאיבד את רגלו.
עמר 28/06/2011 00:38
אהרון 12/01/2011 01:33
עדינה סולומון כהן 28/05/2010 05:03