מהי התופעה של דיכאון אחרי לידה וכיצד נשים יכולות להתמודד מול תופעה זאת?
דיכאון אחרי לידה - נשים לאחר לידה והתמודדות
x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר
מאמרים אחרונים

דיכאון אחרי לידה - על מה ולמה?

Hebrew
תאריך: 31/12/2009 12:15   

הסבר על תופעת דיכאון לאחר לידה

דיכאון אחרי לידה, המכונה גם "תוגת האמהות" או "בייבי בלוז" - Baby blues, הינו תופעה הפוקדת כ- 15% מהאמהות הטריות ומלווה בתסמינים של דכדוך, חרדה, קשיי ריכוז, אי שקט, ירידה אנרגטית, שינויים במצבי הרוח, קשיים בתפקוד, ובפרט, חשש  לטפל בתינוק עד רתיעה של ממש.

תחושת הדכאון לאחר לידה היא תוצר שילובן של מספר סיבות: שינויים הורמונליים המתחוללים בגופה של האישה אחרי הלידה, עייפות גדולה, קשיי ההסתגלות למצב החדש ותחושות של חרדה מפני האחריות הרבה הטמונה במשימת ההורות, בדידות בגידול הילד לבד כשהבעל יוצא לעבודה, הקרבה שאינה מוערכת דיה וחוסר אמפטיה מצד בן הזוג.

התופעה משתנה מאם לאם ומתחלקת ל- 3 דרגות עיקריות של חומרה: עצבות לאחר לידה, דיכאון אחרי לידה ופסיכוזה בעקבות הלידה.

עצבות לאחר לידה - Baby blues, Maternity blues

זוהי תופעה נפוצה, הפוקדת למעלה ממחצית מהיולדות, אשר חוות תחושות של דכדוך וחוסר שקט  בימים הראשונים שלאחר הלידה, החולפות כעבור ימים ספורים, כלעומת שבאו.

התופעה עצמה לא מפריעה לתפקוד היומיומי ואינה מצריכה טיפול תרופתי או התערבות פסיכולוגית. תמיכה משפחתית וסביבתית בשילוב שיחות עם נשים שחוו תחושות דומות בעבר, מסייעת ומקלה בהתגברות על העצבות וחזרה מהירה לשגרה.

דיכאון לאחר לידה - Post Partum Depression

זוהי תופעה חמורה בעוצמתה, העלולה לגרום נזק נפשי עתידי לאם ולהפריע להתפתחות הקשר עם תינוקה החדש. תסמינים של דיכאון לאחר לידה מתבטאים בבכי ממושך, תחושת צער וחרדה ברמות גבוהות.

המצוקה הנפשית מוצאת ביטויה גם בגוף, המגלה סימנים של חוסר תיאבון, קשיי הירדמות, עייפות רבה, יובש בעור, דופק מהיר  וכד'. התחושה שמשדרת אשה אשר חווה דכאון מסוג זה הינה של ייאוש, אפסות תקווה ופסימיזם לגבי העתיד.

דכאון לאחר לידה עשוי להימשך תקופה ארוכה (אפילו עד שנים מהלידה)  במידה ואינו מטופל כהלכה - בין אם בדרך תרופתית ובין אם בטיפול פסיכולוגי, שיחות ופעולות המפיגות דיכאון וחרדה. 

פסיכוזה לאחר לידה

אחת מכל חמש יולדות עשויה לפתח דכאון קליני המגיעה לדרגת מחלת נפש, אשר מתאפיין בשינויים קיצוניים במצב הרוח לצד אובדן שמחת החיים והרצון לתפקד. חלק מהנשים אף חוות תופעות של בלבול, הזיות ואובדן הקשר עם המציאות - עד הכחשה כי הביאו תינוק לעולם.

בדרגה זו של התופעה קיימת סכנה ממשית להתאבדות של האם והפעלת אלימות כלפי יתר בני המשפחה או פגיעה קשה של האם בעצמה או בתינוקה.

הסיבות לתופעה

לפי הגישה הביוכימית - הדיכאון לסוגיו השונים נגרם בעקבות שינויים הורמונליים המתחוללים בגופה של האישה לאחר הלידה, אך ניסויים מדעיים להוכחת תלות בין רמות ההורמונים למצב הנפשי של האם הטריה לא הוכיחו קשר מובהק וחד משמעי.

בהתאם לגישה הפסיכולוגית - הדכדוך והדיכאון מוסברים כתגובה של הגוף למצב הסטרס בו הוא נתון, המשלב עייפות , הסתגלות למצב החדש וחרדה מגודל האחריות ההורית.

גורמי הסיכון להופעת דיכאון לאחר לידה

בין הגורמים ניתן למנות: לידה ראשונה, היסטוריה של דיכאון או הפרעות נפשיות אצל היולדת או בקרב משפחתה, בעיות בקן המשפחתי, חוסר תמיכה, הריון אשר לא תוכנן ולידה מוקדמת.

טיפול בתופעה בדרך תרופתית

הטיפול התרופתי משתנה בהתאם לדרגת חומרתה של התופעה. בעצבות לאחר לידה, אין צורך במתן תרופות אלא בחיזוק ותמיכה מבית ועידוד מצד הסביבה הקרובה. בנוסף נדרש מעקב, בכדי לוודא שהדכדוך הקל לא יתפתח ויגיע לכלל דיכאון.

בדיכאון אחר לידה, חשוב להתחיל בטיפול התרופתי בשלב מוקדם כדי שהאם תחלים מהר ככל האפשר. בשנים האחרונות פותחו תרופות נוגדות דיכאון, אשר אינן כרוכות כמעט בכלל בתופעות לוואי. לדוגמה - תכשירים מקבוצת ה-SSRI (מעכבות סרוטונין) Paroxetine, (סרוקסט) או פלואוקסטין (פרוזק, פריזמה או אפקטין), שהוכחו כיעילים ומשפיעים תוך פרק זמן של שבועיים עד שלושה.

נטילת התרופות מביאה לשיפור משמעותי בהיבט התפקוד ומצב הרוח של האם הטריה. מומלץ להמשיך בטיפול למשך מספר חודשים לפחות, תוך ירידה הדרגתית במינון, תחת מעקב רופא ובהנחייתו. בפסיכוזה לאחר לידה, חשוב לטפל מוקדם ככל הניתן באמצעות תרופות אנטי פסיכוטיות, מיד עם הופעת התסמינים הראשונים.

על החולה להימצא בפיקוח ומעקב צמודים, מחשש להתאבדות או סכנת פגיעה בתינוק, ובהנחייה רפואית ניתן להפחית בהדרגה את מינון התרופות. בתום הטיפול התרופתי קיים עדיין חשש להישנות התופעה עד שנה ויותר ממועד הלידה.

סיוע ותמיכה על ידי עמותות, ארגונים התנדבותיים ופורומים באינטרנט

לצד הטיפול התרופתי בדיכאון לאחר לידה, לדרגותיו השונות, נודעת חשיבות רבה לאלמנט התמיכה הנפשית. נשים הנהנות מזוגיות טובה ומתמיכה משפחתית איתנה ומעגל חברים קרוב, מצויות בסיכון נמוך ללקות בדיכאון לאחר הלידה, ובמידה ולקו בו - ישובו מהר לאיתנן.

נשים החוות דיכאון לאחר לידה נדרשות להכיר בבעיה ולהיות מוכנות להיחשף ולטפל בה, חרף תחושות האשם והבושה על התנהגות שלכאורה אינה נורמטיבית ומצופה מאם טריה, האמורה לחוש אושר רב ולהימצא בפסגת העולם.

שילוב של שיחות עם גורם מטפל מקצועי, המאפשרות לפרוק את המתחים והחרדות לצד תמיכה על ידי נשים אשר חוו את התופעה בעבר, יחד עם  פעילות גופנית, הקפדה על שעות שינה ותזונה נכונה, מסייעים להשתקמות מהירה וחזרה לשגרה של תפקוד נורמלי. בשנים האחרונות רווחת התופעה של נשים אשר סבלו בעבר מדיכאון לאחר לידה, המבקשות לשתף מנסיונן ויוזמות הקמת קבוצות תמיכה לנשים במצב דומה.

במסגרת פורומים חברתיים אלה, כמו ארגון "אמאל'ה,אמאל'ה", המציע תמיכה של אמהות ותיקות באמהות טריות, מוגש לאם הטריה סיוע ביצירת רשת חברתית של תמיכה על ידי סביבתה הקרובה, ניתנים הדרכה לטיפול בתינוק ומענה לשאלות בנושאים שונות מתחום ההורות לצד אוזן קשבת לצרכים, הרגשות והמחשבות של האם החדשה.

ארגונים אחרים מציעים תמיכה בדרך של יצירת מעגל נשי סביב האם והזוג, המורכב מבנות משפחה וחברות קרובות של האם, שיכולות לשוחח עמה, להפיג את חששותיה, לסייע ולפנק. גם ארגוני התנדבות ותיקים כמו ער"ן (עזרה ראשונה נפשית בטלפון) וסה"ר (סיוע והקשבה ברשת), המציעים תמיכה נפשית, נרתמים לסייע לנשים החוות דיכאון לאחר לידה בדרך של שיחות טלפוניות או באינטרנט.

לצידם קיימים פורומים של תמיכה וסיוע בפורטלים המרכזיים באינטרנט, לעיתים בהנחיית איש מקצוע מהתחום, וישנם גם פורומים המסייעים לגברים הסובלים מן התופעה.

חדשות ומידע - בריאות ורפואה
יתר לחץ דם
כיצד מתמודדים עם המחלה?
אבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז - מדריך
בישראל פועלים ארגונים ועמותות סיוע לחולי סרטן
שימור דם טבורי בלידה עשוי להציל חיים בעתיד!
דיאטה מסוכנת
על מקרים של פגיעה בגלל דיאטה מסוכנת
קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר
על ידי שמירת תאי דם טבורי ניתן להציל חיים - כל המידע שחשוב לדעת לפני החלטה על שימור דם טבורי
זכויות אם חד הורית בישראל - מידע שאלות ותשובות - אם חד הורית - דעי את זכויותייך!
תזונה נכונה - דרך בריאה לאורח חיים טוב יותר! - הרגלי תזונה נכונה ובריאה יכולים לשפר את איכות החיים שלך!
עמותת סהר - סיוע והקשבה ברשת - עמותת סה"ר מפעילה פרוייקט ייחודי של תמיכה נפשית באמצעות צ'אטים ופורומים באינטרנט. קראו עוד על מיזם יפה וחשוב זה.
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור