טיפול משפחתי הוא טכניקה מצויינת להתמודד עם מצוקות של בני המשפחה, בין אם הן נובעות מהמסגרת המשפחתית או יכולות להסתייע בתמיכתה. אלו סוגים של טיפולים משפחתיים יש? קראו בכתבה.
טיפול משפחתי בבעיות רגשיות אישיות, זוגיות או משפחתיות
x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר
מאמרים אחרונים

טיפול משפחתי - מדברים עם ההורים

Hebrew
תאריך: 06/06/2010 16:20   

טיפול משפחתי היא שיטת טיפול שראשיתה בשנות החמישים ואשר הפכה לפופולרית יותר ויותר לאורך שלושים השנה האחרונות.

בבסיס ההנחות הטיפוליות של הטיפול המשפחתי נמצאת המחשבה כי האינטראקציות וקשרי הגומלין שבין הגורמים השונים במשפחה הם אחראים במידה רבה על התפתחותן של בעיות (הן בתחום הנפש והן בתחומים אחרים, הן ליחיד במשפחה והן ליותר) במשפחה מחד, ופתרונן של בעיות מאידך.

"משפחה לא בוחרים", כך מקובל לומר. מכל המסגרות המלוות אותנו בחיינו, המשפחה היא החשובה ביותר וגם הקשה ביותר להתמודדות.

במשפחות שלנו אנחנו מאבדים את התדמית החיצונית שאנחנו מקפידים כל כך לשמר בחוץ. מול ההורים שלנו תמיד נישאר הילדים הקטנים שהיינו, ליד האחים שלנו תמיד נזכור את מריבות הילדות, האישה והילדים מכירים אותנו יותר טוב ממה שאנחנו מעדיפים לחשוב.

למרות שבדרך כלל המשפחה נתפסת כמסגרת חמה ותומכת, סכסוכים ובעיות במשפחה הם תופעה שכיחה ומכאיבה מאד, שמהווה גם גורם סיכון לפיתוח מחלות פיסיות והפרעות המשפיעות על בריאות הנפש כאחד.

מתי לפנות אל טיפול משפחתי? מקרים ודוגמאות

טיפול משפחתי לא נועד רק לפתרון בעיות מהן סובלים מספר גורמים במשפחה (לדוגמה, אם מספר ילדים ו/או הורים בבית סובלים מהפרעות קשב וריכוז, הפרעות מצב רוח – כמו דיכאון או חרדה, או התמודדות עם גירושין קשים או אובדן), אלא הוא נועד לפתור בעיות המתבטאות גם בפגיעה במערכת המשפחתית, אף אם הן של אדם יחיד.

לעתים קרובות, לקות או בעיה ממנה סובל אדם יחיד במשפחה פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים המשפחתית, כאשר סובלים מפציעה פיסית או התמוטטות נפשית לדוגמא.

במקרים כאלה, מטרת הטיפול העיקרית תהיה הגנה על המסגרת המשפחתית תוך התחשבות בצרכי היחיד.

במקרים אחרים, סימפטומים והתנהגות בעייתית של אחד מן הגורמים במשפחה עשויה להעיד על בעיה משפחתית עמוקה יותר, כמו במקרה של ילדה שמתנהגת באופן פרוע בבית הספר עקב מתחים קשים בין ההורים וניסיון לשמר את נישואיהם בכוח ("אם הם יבואו לבית הספר ביחד לטפל בבעיות שלי, תהיה להם סיבה לא לעבור גירושין").

מקרה נוסף עשוי להיות ילד שמפגין התנהגות של הפרעות חרדה כתגובה למתחים משפחתיים קשים המודחקים מחוץ למסגרת המשפחתית.

בנוסף לאלה, לעתים משפחות מפתחות דפוסים לקויים של תקשורת ופתרון בעיות, שגורמות לתיוג קבוע וקיצוני של תפקידי הגורמים השונים במשפחה.

דוגמא לכך היא במקרה בו אחות בכורה שלוקחת על עצמה באופן קבוע את תפקיד "המפשרת" בכל מקרה של מתח, גם במחיר ויתור על מימוש האינטרסים שלה, או אב שלוקח על עצמו את תפקיד "המאיים" – זה שכוחו נמדד במשפחה באמצעות כוח ההרתעה שלו.

כל המקרים הללו הם דוגמאות מעטות להתנהלות משפחתית לקויה, היכולה להתבטא הן ברמת היחידים והן בהתנהגות המערכת המשפחתית כולה. טיפול משפחתי לסוגיו עסוק בהתמודדות יעילה עם מצבים כעין אלה, באמצעות שיטות שונות של טיפול פסיכולוגי או פסיכותרפיה.

שיטות שונות של התערבות טיפולית במסגרת משפחתית

בטיפול משפחתי, בניגוד לטיפול פרטני, מנסים לשתף כמה שיותר גורמים במשפחה בתוך הטיפול.

במקרים רבים, על מנת להבין טוב יותר את המצוקה שבעטיה הגיעה המשפחה לטיפול, יבצע מטפול או פסיכולוג תצפיות דרך מראה חד צדדית בהתנהגות המשפחה יחד, תוך ניסיון לחקות התרחשות טבעית כמידת האפשר.

שיטות הטיפול המשפחתי הן מגוונות, ונעות בין שיטות טיפול אסטרטגיות – שיטות טיפול המותאמות באופן ייחודי להתנהלות המשפחתית הקיימת ולצרכיה, שיטות טיפול מבניות – שיעמידו במרכז הטיפול את התפקידים שלוקחים על עצמם בני המשפחה ואת הקשרים והקואליציות שנוצרו ביניהם, שיטות טיפול נרטיביות – שיעמידו במרכז הטיפול את זווית הראיה האישית של כל גורם במשפחה ועוד.

טיפולים משפחתיים נחשבים כפתרון יעיל למגוון בעיות, במיוחד בהתמודדות עם הפרעות התנהגות וקשב של ילדים – אך גם ככלי להתמודדות עם אירועי חיים קשים, כמו גירושין או אובדן.

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור