עמותות וארגוני סיוע בישראל - מדריך: הקמת עמותה על פי חוק בישראל...
מדריך: הקמת עמותה על פי חוק בישראל
x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר
מאמרים אחרונים

מדריך: הקמת עמותה על פי חוק בישראל

Hebrew
תאריך: 21/03/2011 13:18   

אם אתם מעל לגיל 18 שנים, ושניכם (לפחות שניכם) מעוניינים להקים יחד גוף שיאפשר לכם לממש רעיון כלשהו שעשוי לסייע לפלגים מסוימים בקהילה להעלות את איכות חייהם ורווחתם הסובייקטיבית, אזי תוכלו לפנות יחד על מנת להקים עמותה שתחתור להגשמת ערכים וחזון אלה.

אך קודם, כדי שרעיון זה ייחשב לרעיון ראוי לשמו ניתן להקים עמותה, חשוב שיבואו לידי ביטוי שני מאפיינים מרכזיים: ראשית, פעילי העמותה עושים זאת ללא מטרות רווח, ושנית שהרעיון אכן ייחשב כעשוי לסייע לציבור.

כיצד רושמים את העמותה?

למעשה תהליך זה אינו תהליך מסובך משום שצריכה להיערך אך ורק פניה אחת ויחידה אל רשם העמותות. עם זאת, דרושה הכנה מוקדמת. הכנה מוקדמת זו כוללת את איסוף פרטיהם המלאים של מקימי העמותה; את שם העמותה ואת כתובתה; וכמובן גם את הרציונל שבהקמת העמותה, שיגיע בדמות שאיפות העמותה לטווח הקצר ולטווח הארוך, ואת תקנון העמותה שעשוי להתבסס על תקנון קיים או על תקנון יחודי.

על מנת למנוע שימוש לרעה של השיטה, מתבקשים הפונים לרשום תצהיר משפטי שמבטיח כי הם לא מתכננים לנצל את השיטה, ולהצהיר על עברם הפלילי, במידה וקיים. תצהיר זה הוא בעל תוקף משפטי המחויב בחתימה במעמד של עורך דין. הגשת הבקשה כוללת גם תשלום של אגרת הרשמה, אותו ניתן לשלם בסניף הדואר.

למה מחויבת עמותה?

חוק העמותות קובע כי על העמותה להקים שלושה מוסדות שיעמדו בקריטריונים הנחוצים. מוסדות אלה הם האסיפה הכללית, המתאספת יחד אחת לשנה ולה יש את הכוח להחליט על סעיפי התקנון כמו גם לקבוע מי יעמוד בראש הוועד המנהל וועדת הביקורת.

מוסד שני הוא הועד המנהל, אשר יהיה אחראי על ניהול העמותה באופן שוטף, ולבסוף ועדת ביקורת, אשר תמנה נציגים שישמשו להתבוננות וביקורת חיצונית לעמותה. אם העמותה קטנה ואין מי שיבקר אותה מתוך הצוות עצמו, ניתן לפנות לרואה חשבון שיהיה אחראי על וועדת הביקורת.

תפקיד ועדת הביקורת הוא משמעותי, משום שהוא מונע ניצול לרעה של חברי העמותה, או ניצול את העמותה על ידי חבריה. כך ניתן לפקח על ההתנהלות הפיננסית, לרשום דוחות שנתיים על פעילות העמותה ולדאוג לייעול מתמיד של תפקידיה.

פנייה לסיוע ממשלתי בשמה של עמותה

ישנן עמותות שמוקמות ממוסדות המדינה השונים וישנן עמותות פרטיות. גם העמותות הפרטיות רשאיות לפנות לסיוע ממשלתי במידה והן חשות בכך צורך, אך לא תמיד הן יקבלו אותו. עמותות רבות נאבקות למען קבלת תרומות מהמגזר הפרטי. תרומות אלו יכולות להיאסף בימי התרמה ארציים ומאושרים, או בערבי התרמה שנערכים במיוחד למטרות גיוס כספים.

נכון להיום אין קריטריונים קבועים למתנת סיוע כלכלי לעמותות, למעט הקריטריונים שקבועים בחוק העמותות.

עם זאת ישנן עמותות שעונות לכל הקריטריונים ונדחות, לפי תפיסתו של הנציג המחליט על המימון את סדר העדיפויות הנכון לאותה תקופה.

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור